fbpx

Saopštenje o pokretanju ankete

Saopštenje možete pogledati i u pdf formatu.

Udruženje građana „Vratimo trolu 28” obaveštava javnost da od ponedeljka 13.12.2021. pokreće novu akciju. Cilj akcije je ispitivanje mišljenja građana o komunikaciji gradske uprave sa građanima u vezi sa javnim prevozom, kao i ispitivanje povezanosti železničke stanice Beograd Centar „Prokop” linijama javnog prevoza. Ispitivanje će se vršiti putem ankete koja će biti sprovođena uživo i onlajn u periodu od 13.12.2021. do druge polovine januara.

Smatramo da je sada pogodan trenutak za ovakvu akciju imajući u vidu da je ponedeljak 13.12.2021. prvi radni dan nakon što je novi železnički red vožnje stupio na snagu. Po njemu će prvi put u istoriji svi vozovi koji saobraćaju do Beograda završavati svoje putovanje u železničkoj stanici Beograd Centar „Prokop”, a BG voz će posle više godina biti vraćen u normalan režim funkcionisanja. Uskoro će po najavama u pogon biti puštena i brza pruga Beograd – Novi Sad, nakon čega se očekuje značajan porast putnika.

Anketa će ispitivati da li su građani zadovoljni mehanizmima komunikacije između gradske uprave i građana u vezi sa temom javnog prevoza, da li su zadovoljni rešavanjem problema u javnom prevozu i građani će imati mogućnost da napišu svoje predloge. U drugom delu ankete građani će imati priliku da odgovore na pitanja poput toga da li znaju kako da dođu do „Prokopa”, da li smatraju da je adekvatno povezan i da li treba tu povezanost poboljšati.

Aktivisti udruženja će na saobraćajno značajnim lokacijama u gradu anketirati ljude, a anketa će biti propraćena i reklamnom kampanjom sa bilbordima. Akcija je podržana u okviru programa Aktivne zajednice od strane Trag fondacije.

Udruženje planira da nakon obrade ankete predstavi rezultate javnosti i da zahteva od nadležnih da pristupe rešavanju problema o kojima su se građani izjasnili. Pozivamo građane da u što većem broju učestvuju u anketi na trola.rs/anketa i iskažu svoje mišljenje, kako bismo se zajednički izborili za bolji javni prevoz. 

U Beogradu, 13.12.2021.

Udruženje građana „Vratimo trolu 28”