fbpx

O nama

Vratimo trolu 28 je udruženje građana koje se bavi zagovaranjem efikasnog i ekološkog javnog prevoza po meri građana i saobraćajne struke.

Prva i najznačajnija akcija udruženja je povratak trolejbuske linije 28. Ta linija je 78 godina povezivala Zvezdaru, Palilulu i centar Beograda a bila je ukinuta u periodu od novembra 2019. do jula 2020., kada je nakon osmomesečne borbe udruženja i građana vraćena u redovni saobraćaj. Nakon toga smo nastavili sa našim radom koji je dobio novi fokus a to je zagovaranje ekološkog javnog prevoza i učešća građana u odlukama koje utiču na njihovu svakodnevnicu.

O osnivanju i motivacijama

Okidač za nastanak udruženja je bilo ukidanje trolejbuske linije 28 u Beogradu u novembru 2019. Okupili smo se oko zajedničke ideje da građani moraju imati učešća u odlukama u vezi sa javnim prevozom. Smatrali smo da je trolejbuska linija 28 simbolična jer njeno ukidanje predstavlja savršen primer poteza učinjenog bez ikakve konsultacije sa građanima. Tada je ekološki prevoz bez opravdanja ukinut “preko noći”, što je otežalo živote hiljadama ljudi.

Odlučili smo da ne dozvolimo da se nešto takvo ikada ponovi i zato smo izabrali da ime udruženja zauvek nosi trolu 28 u svom imenu. Ukoliko je ne vratimo, da simbolizuje da ćemo nastaviti borbu ako treba i godinama, a ukoliko je vratimo, da simbolizuje zauvek uspeh građanske borbe i prekretnicu u odnosu građana i gradske uprave povodom odluka u vezi sa javnim prevozom.

Smatrali smo da je potrebno da postoji neko udruženje koje bi zastupalo interese građana u sferi javnog prevoza, te premostilo jaz između građana, struke i gradske uprave.  Naš stav je bio da je potrebno približiti temu važnosti efikasnog i ekološkog javnog prevoza široj javnosti i pokazati da građani svojim argumentima mogu uticati na odluke i funkcionisanje grada.

U julu 2020. smo to i dokazali kada je nakon naše osmomesečne borbe trolejbuska linija 28 vraćena u saobraćaj, što je bio presedan kakav se ne pamti u novijoj gradskoj istoriji. Tako je simbolika našeg imena još više zaokružena jer ono stoji i kao podsetnik na nešto što ne sme nikad više da se ponovi, i kao podsetnik na to da se građani uz dovoljno upornosti mogu argumentima izboriti za svoja prava i bolji grad.