fbpx

Manifest borbe za povratak 28

Prvo su ukinuli 19 i 28,
a ja se nisam pobunio jer nisam živeo na Zvezdari ili na Konjarniku.

Zatim su skratili 21 i 22,
a ja se nisam pobunio jer nisam išao ka Učiteljskom naselju ili Pašinom brdu.

Zatim će skratiti 29 do Slavije i 41 izbaciti iz centra,
a ja se neću pobuniti jer ne živim na Medaku ili na Banjici.

Onda će doći po moju liniju, i neće biti nikoga da se pobuni.

Borba za vraćanje linije 28 je borba za poštovanje potreba građana svakog dela grada i korisnika svake linije. Simbolika linije 28 je što je bila prva u nizu planiranih promena o kojima niko nije pitao građane niti ih podupreo saobraćajnim studijama. Zato je ovo prva linija odbrane građanske slobode ovog grada.

Borba za 28 je i borba za vašu liniju. To je borba za vaše pravo da i vama sutra neko ne ukine prevoz bez najave, pitanja ili opravdanja. Želimo da o saobraćaju odlučuje struka a ne politika. Želimo da se poštuju potrebe građana koji su svaki dan na ulici a ne da nam o gradskom prevozu pričaju oni koji godinama ne izlaze iz službenih automobila.

Želimo efikasan i pouzdan gradski prevoz sa dugoročnom vizijom i planom, u koji će se ulagati sistematski svake godine a ne samo kada je sve već pred raspadom. Ovo nije samo borba za jednu liniju, ovo je borba za bolji grad i za bolji kvalitet života svih Beograđana. Ovo je borba za dostojanstvo i za bolju budućnost.

Recite to prijateljima kada vam sutra za 28 neko kaže “a to smeta ovima sa Zvezdare”. Ovo nije problem Zvezdare i Palilule, ovo je problem svih nas. Korisnici 28 su samo prvi koju su ustali i rekli ne. I zato nastavljamo borbu i dalje, dok god bude bilo potrebno. Mi se borimo da ostavimo budućim pokolenjima bolji grad, mi možemo da čekamo. Nas ne plaše ni prepreke ni godine, naša borba je tek počela.